Pentru cei care iubesc gustul autentic al painii facute in casa, aveti aici reteta.
Nu o sa pun cantitatile, pentru ca depinde de voi cata paine vreti sa faceti. eu am facut 2 paini.
Ingredientele sunt:
-faina
-apa(750 ml, pentru o paine)
-drojdie(cam 20 de grame pentru o paine mare)
-sare, dupa gust
Se pune la incalzit apa(250 ml), nu prea mult pentru ca riscati ca drojdia sa nu isi mai faca efectul. Trebuie sa fie fie doar calduta. In aceasta se dizolva jumatate din cantitatea de drojdie.
Puneti faina in vasul de framantat. Faceti un loc in mijloc si incepeti sa turnati apa cu drojdia, amestecand usor. Veti framanta aluatul, pana va fi destul de tare.
Se curata vasul de faina care a ramas si aluatul se pune la dospit pentru o ora.
Dupa o ora se incalzeste restul de apa si se dizolva ceea ce a mai ramas din drojdie. Se adauga peste aluatul dospit.
Se va dizolva tot aluatul in apa. Rezultatul va fi ceva ce arata precum compozitia de clatite.
De acum nu mai folositi mainile.
Cu o ligura se va incorpora toata faina, si se va lasa la dospit.
Dupa ce s-a dospit, se intinde faina pe suprafata de lucru si se rastoarna toata compozitia. Se evita pe cat posibil apasarea. Se intinde putin, se ruleaza, iar ruloul se inpacheteaza si el. Se da o forma painii, si se pune in tava, unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina.
Prima painica |
A doua painica |
Se mai lasa sa creasca circa 20 min si se introduce la cuptor la foc mediu.
Asa arata painea mea facuta in casa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu